ÚVO deklaruje, že problém růstu cen stavebních materiálů řeší od loňského roku

0
420

Úřad pro veřejné zakázky (ÚVO) deklaruje, že situaci kolem nárůstu cen stavebních materiálů začal proaktivně řešit ještě loni. Již tehdy, v důsledku pandemie COVID-19, byl totiž avizován nárůst cen ve stavebnictví. Pro TASR to uvedla mluvčí ÚVO Janka Zvončeková.

„Úřad měl k tomuto tématu pracovní jednání is Evropskou komisí, protože v mnoha případech jde io eurofondové zakázky a náš zákon podléhá směrnicím,“ dodala mluvčí.

Jak upřesnila, už loni upozornili na to, že jde o průřezový problém se širším společenským dosahem, který se netýká jen ÚVO a při nalezení systémového řešení je nutná součinnost více státních orgánů. Ty úřad požádal o spolupráci. Navrhl vytvoření systémového řešení s důrazem na zajištění hospodárnosti při nakupování za veřejné zdroje v tomto krizovém období.

„Z pohledu zákona o veřejných zakázkách, který podléhá evropským směrnicím, jsou pravidla jasná. To znamená, že ÚVO není překážkou, nákupčí mohou podepisovat dodatky s tím, že je musí umět zdůvodnit, tedy musí unést tzv. důkazní břemeno v souladu se zákonem ,“ podotkla Zvončeková.

Vysoké ceny stavebních materiálů označil ministr dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Jsme rodina) za problém s tím, že jeho resort s ÚVO hledají způsob, jak se s nárůstem cen vyrovnat. Ministr upozornil, že některé ceny stavebních materiálů vlivem pandemie a války na Ukrajině vzrostly io více než 100 procent. Stavbaři hovoří o výrazném zvýšení nákladů a problému dodržet smluvní ceny.

Na problém poukázala minulý týden i prezidentka SR Zuzana Čaputová po jednání se zástupci Unie měst Slovenska. Pro nárůst cen stavebních materiálů jsou podle hlavy státu nuceny obce a města provádět změny v již vysoutěžených a uzavřených smlouvách. Prezidentka avizovala setkání s předsedou ÚVO Miroslavem Hlivákem, se kterým chce prodiskutovat možnosti metodického usměrnění, aby se samosprávy nedostaly do problémů, pokud by uzavřené smlouvy dodatkovali.